torstai 6. helmikuuta 2020

Restaurang planering / Ravintola suunnittelu

Vår uppgift var att tänka ut en affärsidé för en restaurang eller ett café och sen byta den med en annan elev. Affärsidén jag fick var en restaurang i steampunk stil. Annorlunda och spännande! Läs mera om steampunk längst ner på sidan.

Började med att googla steampunk, dess historia och olika möbler som kunde passa i en restaurang.
Projektet var väldigt intressant och jag fick definitivt "tänka utanför boxen". Det var också enormt tidskrävande och mitt tålamod fick nog sig en rejäl utmaning med Archicad som inte orkade snurra tillräckligt fort. Jag får väl påstå att mitt tålamod är längre nuförtiden! Här nedanför följer presentationen (på finska).

Ravintolasuunnitelmassa tehtävänä oli suunnitella liikeidea ja siihen sopiva tilasisustus kahvilaa tai ravintolaa varten. Ideavaiheen suunnitelman valmistuttua saimmekin yllättäen tehtäväksi vaihtaa tehtäviä. Suunnitelman varsinainen toteutus jäi lopulta toisen oppilaan tehtäväksi. Näin sain tehtäväksi suunnitella toisen idean, eli ravintolan, joka on sisustettu steampunk-tyyliin. Sehän oli erilaista ja jännittävää! Liitin lisätietoa steampunk-tyylistä sivun loppuun.

Aloitin projektin tutustumalla aiheeseen steampunk, sen historiaan ja tyyliin sopiviin kalusteihin.
Projekti oli todella mielenkiintoinen ja siinä sai todella "ajatella laatikon ulkopuolelle". Projekti osoittautui todelliseksi aikasyöpöksi ja sietokykyni sai melkoisen haasteen suunnitteluohjelma Archicadin kanssa. Tietokoneen kapasiteetti ei vain riittänyt pyörittämään ohjelmaa tarvittavalla nopeudella, lukuisien yksityiskohtien takia. Voisin väittää, että tämän projektin jälkeen paineensietokykyni on entistä parempi. Alla projektin esittely.


Suunnittelun lähtökohdat:


Liikeidea on steampunk-henkinen baari-ravintola, jossa tarjotaan ruuan lisäksi laajaa valikoimaa erilaisia alkoholijuomia. Ruokatarjoilu koostuu tyypillisestä baariruuasta (burgereista yms.), sekä muutamasta ruokalistaan lisätystä englantilaisesta ruuasta, tietysti steampunkin hengessä.
Baari-ravintola on suunnattu aikuisille, ei lapsiperheille. Se voi sisältää omia kabinetteja vaikkapa teema-illanistujaisia viettäville vaihtoehtorock-ihmisille tai lautapeli-nörteille. Tilaa on jätetty myös esiintymiskulmaukselle, jossa live-bändi voi esiintyä ja soittaa esimerkiksi jazz, swing, electro-swing musiikkia. Pukeutumiskoodia ei kuitenkaan ole, jotta kuka tahansa tavallinen tallaaja voi halutessaan uskaltautua kokemaan vähän erilaista baaritunnelmaa.

Tilaan tulevan monenmoisen sisustustavaran hankinta hoidetaan niin pitkälle kuin mahdollista, kierrätysliikkeistä löytöjä tehden. Rustiikkisia elementtejä, vanhaa henkeä huokuvia huonekaluja, jotka sopivat silti 2010-luvulle ja tietysti valittuun teemaan. Kankaat eivät olisi tehty vintage sametista, vaan hienoista palosuojatuista ja kestävistä julkisen tilan materiaaleista. Niillä pehmitetään vanhaa tai vain vanhan mallista kalustoa. Huonekalut ovat joko puisia tai metallisia,
tai niiden kombinaatioita. Aiheeseen sopivat putket ja muu talotekniikka jätetään yleisesti näkymään, ellei ole turvallisempaa piilottaa niitä. Ne maalataan pronssin värisiksi, ja erilaisia kierrätysputkia ripustetaan seinille ja kattoon tyyliin sopivina koristeina.


Mikä steampunk?


Steampunk (suom. ”höyrypunk”) on 1980-luvulla kiteytynyt tieteiskirjallisuuden suuntaus, jossa
tapahtumaympäristön muodostaa 1800-lukua ja usein erityisesti viktoriaanista Britanniaa muistuttava
vaihtoehtoinen todellisuus. 2000-luvulla steampunkista on kehittynyt kokonainen alakulttuuri.

Steampunk yhdistelee höyrykoneiden aikakautta nykyaikaan ja uusimpaan tekniikkaan. Yleensä
nykytekniikan keksinnöt on käännetty höyryvoimalla tai kellokoneistoilla toimiviksi, ja ne tuovat
ulkonäöltäänkin mieleen viktoriaanisen aikakauden muotoilun.
Steampunkissa ei yleensä kiinnitetä huomiota siihen, olisiko tällainen kuvitteellinen tekniikka todellisuudessa mahdollista tai käyttökelpoista. Sen sijaan steampunkissa leikitään usein ajatuksella, että 1800-luvun epäonnistuneet teknologiset suunnitelmat tai silloisten tieteiskirjailijoiden mahdottomatkin näyt olisivat olleet toteuttamiskelpoisia ja tulleet yleiseen käyttöön.

Steampunkin innoittajia ovat 1800-luvun romantiikan kirjailijat ja varhainen tieteiskirjallisuus, kuten Mary Shelleyn Frankenstein. Jules Vernen, H. G. Wellsin ja Mark Twainin kirjat ovat tärkeimpiä vaikuttajia ja innoittajia steampunkin synnyssä ja kehityksessä. Heidän teoksensa olivat niin sanotusti steampunkin prototyyppejä.

Steampunk-pukeutumiseen kuuluu viktoriaanisen muodin jäljittely ja sen yhdistäminen nykyaikaan.
Vaatteet valmistetaan usein itse. Tyypillinen väri on ruskea. Materiaalina ovat usein luonnonkuidut ja nahka. Olennaisena osana vaatetusta ovat varusteet, kuten lentäjänlasit, taskukellot ja silinterihatut. Koruja tehdäänitse yhdistäen metallia, puuta, nahkaa ja lasia. Yleisin metalli on messinki. Yleisenä tapana steampunkkulttuurissa on itse muokata arkiesineistä steampunk-tyylisiä.

Pukeutumisessa saattaa olla tunnistettavissa jokin stereotyyppinen hahmo, kuten lentäjä, lady, tiedemies, professori tai seppä. Joissakin tapauksissa steampunk-tyyli sekoittuu merirosvomaiseen pukeutumiseen.



Steampunk inpirerat / inn..


Böcker / Kirjat:

*Jules Verne:
- 20000 leagues under the sea
- The Steam House
- Around the World in 80 days 
*Mary Shelley:  Frankenstein
*H.G. Wells: 
- The Time Machine
- The first men in the Moon

Filmer / Elokuvat:

- Wild Hild West
- Hugo
- Van Helsing
- Batman
- Return to Oz
- Around the World 
  in 80 days


Pohjapiirros








































Den här gången skulle vi också planera belysningen.
Tässä tehtävässä suunniteltiin myös valaistus.







Övervåningen / Yläkerta

Övervåningen / Yläkerta


Från ingången sett / Sisäänkäynnistä katsottuna

Bakom bardisken / baaritiskin takana






Läs mer om steampunk: The Cabinet of Magic Frigren.
                                        Wikipedia
                                     

Lue enemmän steampunk -tyylistä: Wikipedia
                                                        Steampunk suomeksi








Lisää..